Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

La fisioteràpia de Villablanca a l'escola

La fisioterapeuta de la Residència el Bosc i Maricel i mare d'una nena de P5, va assistir al col·legi Marcel·lí Domingo de Sant Pere i Sant Pau per explicar als companys de la seva filla l'ofici que exercia des de fa anys a Villablanca Serveis Assistencials. Ha volgut compartir amb nosaltres la seva experiència.
 
Tot i que ja ho havia fet amb anterioritat amb la meva filla gran, el repte era difícil. Com explicar que és la discapacitat intel·lectual a nens petits d'entre 5 i 6 anys d'edat que solen associar la figura del fisioterapeuta sobretot amb esportistes, hospitals i balnearis? Com explicar que és la discapacitat intel·lectual a nens petits d'entre 5 i 6 anys d'edat que tota l'estona volen ser els protagonistes? ...
 
La professora Amparo, va ajudar molt a que estiguessin atents, tasca que no va ser fàcil, tots volien contestar les preguntes que els fèiem i tots volien participar en les activitats que vam preparar.
 
Les meves filles em van ajudar amb molta il·lusió a preparar-ho tot, sobretot la meva filla de 10 anys. Des de menudes han vingut i participat en les festes de la família que s'han celebrat a les diferents residències que he treballat, m'han vingut a veure a la platja i a la piscina quan he estat amb un grup de residents i fins i tot els he regalat o han comprat manualitats i dibuixos que han confeccionat ells (roses de Sant Jordi, imants de nevera, ...).
 
Intentaríem explicar al llarg de la tarda que hi ha persones que caminen, s'expressen, veuen o mengen de manera diferent a l'habitual.
 
Volia projectar algun conte que fos entès per nens d'aquesta edat i finalment vaig decidir projectar el conte "quatre petites cantonades de no res". El coneixeu? Un quadradet que juga amb els seus amics rodolins que decideixen entrar a casa i quadradet no pot entrar perquè la porta és rodona? Abans de passar el conte vaig tenir molts dubtes, ho entendrien? L'hi vaig ensenyar primer a la meva filla de 5 anys i va tenir clar des del principi del conte què calia fer perquè quadradet entrés a la casa, TALLAR LA PORTA EN FORMA QUADRADA! Em va dir .. Així que vaig decidir projectar el conte.
 
Les preguntes que els vam fer als nens eren de l'estil Creieu que una persona que no pot parlar ens pot dir el que li fa mal? Creieu que una persona que no camina pot jugar a bàsquet? Creieu que una persona cega pot veure? ... Evidentment la resposta sempre era NO.
 
Vam preparar diverses activitats amb l'objectiu de canviar la resposta dels nens. Se'ls va tapar els ulls i van aprendre a veure a través del seu tacte, es va prohibir parlar i van aprendre a demanar coses assenyalant objectes o dibuixos ...
 
Després de diverses activitats, vam tornar a fer les mateixes preguntes, preguntes que van tenir una resposta diferent. L'objectiu va ser assolit.
 
Una persona que no parla SI que pot fer entendre a un fisioterapeuta que és el que li fa mal, una persona que va en cadira de rodes SI pot jugar a bàsquet, una persona que no pot tancar la mà completament SÍ pot menjar sola, una persona que no veu SÍ pot veure a través d'un altre sentit com és el tacte, ... només necessiten el suport necessari i un canvi de mirada.
"LA DISCAPACITAT NO ENS LIMITA, NO HO FACIS TU".
 
Agraïments al col·legi per fer-nos partícips d'aquesta activitat, a la professora per la seva paciència i sobretot als nens que van saber canviar la seva mirada.
 
A sota podeu visualitzar el conte del quadradet i els redolinets
 


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES