Empreses del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Villablanca reprèn les activitats per a les persones usuàries amb 80 propostes diferents

 
Un cop totes les persones residents i professionals de Villablanca han rebut la vacuna contra la COVID19, i amb les mesures de prevenció necessàries, el centre reprèn mica en mica la seva activitat prepandèmia i posa en marxa de nou el programa SOM-HI, un projecte innovador amb gairebé 80 activitats diferents adreçades a la major part de les persones usuàries amb trastorns del desenvolupament intel·lectual i /o trastorn mental  que presenten diferents necessitats de suport.
 
El SOM-HI és un programa que es basa en:
 
 • Posar al centre d’atenció a la persona
 • una visió integral de la persona
 • en la millora de la qualitat de vida de les persones residents
 • en la defensa dels drets de les persones usuàries i el seu tracte com a iguals, promovent les seves competències i la seva autonomia en tot el possible
 • la inclusió social
 
És per això que el programa d’activitats SOM-HI es confecciona a partir de la detecció i recollida de necessitats de les persones usuàries, en un procés en què participa tot l’equip interdisciplinar dels diferents serveis. Els i les residents, en la mesura de les seves possibilitats, a més de ser consultades i d’expressar les seves preferències, participen en les l’assemblees que es convoquen regularment en les diferents unitats de Villablanca, en espais grupals de paraula on també s’expressen.
 
Com a explicat Concepció Palacín, psicòloga i directora tècnica de la Residència Maricel (un dels centres de Villablanca), cada persona usuària disposa d’un Programa Interdisciplinari d’Atenció Individualitzada (PIAI), on s’inclouen aquelles  activitats del SOM-HI que poden ser més beneficioses per al seu l’equilibri biopsicosocial, tenint en compte també els seus desitjos. En la línia de la promoció de les competències i de l’autodeterminació d’algunes persones residents.
 
El programa SOM-HI ofereix diferents tipus d’atenció amb la seva diveristat d´intervencions  en les 6 àrees relacionades amb desenvolupament de la persona:
 • la psicoafectiva
 • l’atenció a la vida autònoma
 • l’atenció psicopedagògica
 • cos i moviment
 • l’atenció a l’entorn
 • l’oci i el temps de lleure
 
Activitats amb robots pedagògics, taules interactives, teràpies amb gossos, el taller Ganxet, Fit Fusion o les arts escèniques són algunes de les que s’hi inclouen.  El desenvolupament del programa és possible també gràcies a la implicació i compromís  en el disseny i dinamització de les activitats de les persones professionals del centre.
 
Bona part del programa del SOM-HI es realitza en l’espai Alzina, que es va remodelar completament en 2018 per acollir  moltes de les activitats de dia en 6 sales del centre, amb especial atenció a les relacionades amb l’estimulació multisensorial, dinàmiques corporals, robots i les noves tecnologies.
 
El model d'atenció actiu i centrat en la persona i totes les seves intervencions s’han recopilat en un llibre-catàleg editat a partir dels elements de disseny elaborats per les persones residents en dos tallers creatius.
 
Tal com diu Mireia Castellà, psicòloga clínica referent del SOM-HI i coautora del  LLIBRE_catàleg,  “aquest és el resultat d’un model ampliat, innovador, fidel a la realitat treballada i construïda cada dia, plena d’esforços constants per part de professionals implicats, motivats i en benefici cada vegada més gran d’un nombre creixent de persones. El resultat és que més de 300 persones són ateses en diversitat d’intervencions. Resulta encoratjador veure la suma de capacitats que tenen l’oportunitat de mostrar, i com la vitalitat juga un pols a  la discapacitat”.
 
Villablanca
 
Villablanca, del Grup Pere Mata, és un complex residencial situat a la carretera de Bellissens de Reus, de places concertades amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Salut. Atén vora 450 persones amb trastorns del desenvolupament  intel·lectual i/o trastorn mental, i és centre de referència en l’atenció a aquest col·lectiu.
.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VEURE MÉS ACTES