Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

III Jornada de Treball Social Sanitari "Peça clau en salut"

 
 
El passat 16 de desembre es va organitzar la III Jornada de Treball Social Sanitari "Peça clau en salut". La seva programació és bianual, però per la pandèmia es va veure interrompuda.
 
Constitueix un espai de trobada, posada en comú, difusió i discussió dels processos de treball, de les experiències i de l'estat de la professió.
 
Les/els professionals de treball social sanitari són peça clau en l'enllaç entre els sistemes (sanitari, social i comunitari) per facilitar l'atenció bàsica en aquells col·lectius més vulnerables o de risc.
 
La jornada que va ser de matí, va ser promoguda pel Servei Català de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Facultat de Ciències Jurídiques i el Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social, Universitat Rovira i Virgili (URV) i es va portar a terme a la sala d'actes d'aquesta última URV. L'eix va girar entorn de qüestions relacionades amb la intervenció en moments de crisis, el nostre paper en les noves prestacions i nous recursos, així com l'estat actual de l'atenció integrada social i sanitària.. El nombre d'assistents va omplir la sala i va ser d'aproximadament 400 persones, sent en la seva majoria professionals del treball social sanitari i la resta, alumnes i altres professionals.
 
Es va organitzar al voltant de la conferència inaugural "El treball social sanitari en moments de crisis. Expertes en la fragilitat de la vida i la fortalesa de les persones" a càrrec de la Sra. Conchita Peña, degana del Col·legi Oficial de Treball Social (TSCAT), dues taules i una conferència final sobre "Atenció integrada social i sanitària. On som i on Anem" a càrrec del Jordi Amblàs.
 
La participació de professionals va estar molt rellevant, tant en l'organització com en les ponències, el que mostra la gran implicació del col·lectiu que aporta la seva experiència i compromís amb la professió.

Des de Villablanca, va participar l'Elisa Abellán en la taula 1 presentant "la dimensió ètica del dret a l'eutanàsia" conjuntament amb la Begoña Lemos que va presentar "La mirada del treball social sanitari en la prestació d'ajuda a morir". Va ressaltar que acollir-se al dret és una opció reconeguda i no una obligació. També que cal donar valor "a estar-hi front al fer" i que "ha de ser una decisió compartida, mai imposada, on l'acompanyament és l'eix vertebrador i on és cabdal afavorir el morir en pau i amb dignitat". L'objectiu era apropar als assistents a aquesta nova prestació reconeguda el 2021 i el rol del TS sanitari a exercir. Catalunya destaca per ser la comunitat autònoma que ha possibilitat la participació dels TS en el procés mitjançant la comissió de garantia i avaluació.


@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS